Intrebari Frecvente
           
Ce este ICNIRP?
Comisia Internationala de Protectie Impotriva Radiatiilor Neionizante (ICNIRP) este o organizatie non-profit inregistrata in Germania, alcatuita din mai multi experti independenti. Comisia nu primeste finantare din partea industriei sau a operatorilor de telecomunicatii. Este recunoscuta la nivel international si colaboreaza strans cu alte structuri asemanatoare, cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Care sunt reglementarile in vigoare?
In 1998, Comisia Internationala de Protectie Impotriva Radiatiilor Neionizante (ICNIRP) a publicat in Health Physics documentul Guidelines for Limiting Exposure to Time-Varying Electric, Magnetic and Electromagnetic Fields (up to 300GHz), care a stabilit pentru prima oara niste restrictii de baza pentru expunerea la emisii de unde electromagnetice pana la frecvente de 300 GHz.
Plecand de la acest raport, Consiliului Europei a redactat recomandarea 519/1999, preluata de legislatia romana prin intermediul Ordinului Ministrului Sanatatii si Familiei 1007/2002. Acesta a fost revizuit de curand de catre Ordinului Ministrului Sanatatii Publice 1193/2006.
In domeniul de frecvente utilizat de telefonia mobila, restrictiile de baza sunt exprimate prin SAR mediat pe intregul corp sau SAR localizat la nivelul capului si al trunchiului sau la nivelul membrelor.
SAR mediat pe intregul corp [W/kg]: 0,08          
SAR localizat la nivelul capului si al trunchiului [W/kg]: 2
SAR localizat la nivelul membrelor [W/kg]: 4

Ce este SAR?

SAR este acronimul pentru Specific Absorbtion Rate, adica Rata de Absorbtie Specifica. Se defineste ca rata cu care energia este absorbita de unitatea de masa de tesut corporal si poate exprima atat o valoare medie pe ansamblul intregului corp, cat si una pe o portiune mai restransa a corpului.
SAR mediu pentru intregul corp este util pentru a caracteriza expunerea cauzata de emisiile statiilor de baza, deoarece antenele se afla de obicei la distanta de publicul larg. Restrictia de baza recomandata de Comisia Internationala de Protectie Impotriva Radiatiilor Neionizante pentru publicul larg este in acest caz de 0,08 W/kg.
SAR localizat se foloseste atunci cand emitatorul este foarte apropiat de corp si energia este absorbita de o parte restransa a corpului. Acesta este in principal cazul telefonului mobil care este tinut de obicei in apropierea capului sau a membrelor. Comisia Internationala de Protectie Impotriva Radiatiilor Neionizante a stabilit limita expunerii publicului larg pentru zona capului si a trunchiului la 2 W/kg, iar pentru membre la 4 W/kg.

Cum au fost stabilite aceste limite ?

Singurul efect al emisiilor de unde electromagnetice din banda de frecventa in care opereaza telefonia mobila, care a fost dovedit stiintific, este cresterea temperaturii corpului din cauza absorbtiei energiei. Testele de laborator au evidentiat faptul ca este posibil ca anumite tesuturi sa fie afectate atunci cand temperatura intregului corp creste cu 1-2˚C. Fiecare tip de tesut are insa o sensibilitate diferita la variatia temperaturii. Din acest motiv, pragul de expunere medie pentru intregul corp a fost stabilit la 4 W/kg, care va cauza o incalzire mai mica de 1˚C. Pentru a garanta siguranta publicului larg, Comisia Internationala de Protectie Impotriva Radiatiilor Neionizante a decis ca restrictia de baza sa fie de 50 de ori mai mica, adica 0,08 W/kg. Aceste restrictii nu sunt atinse insa de emisiile statiilor de baza ale sistemului de telefonie mobila in zona accesibila publicului larg, valorile efective fiind mult mai mici.

 

Cum se masoara nivelul de expunere?

Nivelurile de expunere se evalueaza fie masurand puterea absorbita de tesuturi (prin SAR) in cazul telefoanelor mobile, fie densitatea de putere a undei plane echivalente in cazul statiilor de baza.
Determinarea valorii maxime SAR pentru un model de telefon mobil este o operatie relativ dificila. Ea se realizeaza cu ajutorul unor machete ale capului, umplute cu un lichid cu proprietati de propagare similare cu cele ale creierului uman. Rezultatele obtinute pe aceasta cale sunt completate de simulari realizate pe calculator utilizand anumite modele.
Pentru cazul antenelor statiilor de baza, procedura este mai simpla deoarece acestea nu se afla in imediata apropiere a corpului uman si este posibila masurarea directa a unor marimi fizice ce servesc drept referinta. Acestea sunt de obicei densitatea de putere a undei plane echivalente sau intensitatea campului electric. Valorile SAR recomandate de catre Comisia Internationala de Protectie Impotriva Radiatiilor Neionizante sunt insotite de un set de niveluri de referinta ale acestor marimi, care garanteaza respectarea restrictiilor de baza, chiar si in cele mai defavorabile cazuri. Depasirea unui nivel de referinta insa nu inseamna neaparat o depasire a acestor valori si va fi necesara o investigatie mai detaliata.
Rezultatele inregistrate in urma campaniei de masuratori efectuate in Marea Britanie de catre NRPB in 2000 si publicate in Raportul R321 al acestei institutii arata valori ale densitatii de putere cuprinse intre 0,002% si 2% din normele Comisiei Internationale de Protectie Impotriva Radiatiilor Neionizante.

De ce se foloseste ca unitate de masura atat W/m2, cat si W/kg ?

Expunerea publicului larg la campuri electromagnetice este cuantificata cu ajutorul SAR (Rata de Absorbtie Specifica) care se exprima in W/kg (puterea absorbita de tesutul viu pe unitatea de masa). Aceste limite constituie restrictiile de baza pentru expunerea locala (cap si trunchi, membre) si expunerea medie pe ansamblul corpului.

SAR este insa dificil de masurat, mai ales in cazul expunerii pentru intregul corp. De aceea s-au definit nivelurile de referinta ale intensitatii campului electric (V/m), ale intensitatii campului magnetic (A/m) si ale densitatii de putere (W/m²). Practic, masurarea acestora este mult mai usor de realizat si ne garanteaza faptul ca daca nu sunt depasite, nici restriictiile de baza nu vor fi depasite.
In cazul telefoanelor mobile avem de-a face cu expuneri locale in campul apropiat antenei, iar nivelurile de referinta sunt inutilizabile. De aceea trebuie folosite restrictiile de baza (W/kg).

Este periculos sa locuiesti in apropierea unei statii de baza?

Operatorii de telefonie mobila instaleaza antenele si echipamentele statiilor de baza in conformitate cu recomandarile Consiliului Uniunii Europene. Acestea se bazeaza pe rapoartele Comisiei Internationale pentru Protectia Impotriva Radiatiilor Neionizante (ICNIRP).
In iunie 2005 a avut loc la Geneva o conferinta organizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a evalua posibilele efecte ale statiilor de baza ale sistemelor de telefonie mobila si ale altor servicii asupra sanatatii umane. Concluzia a fost ca nu exista nici un risc cunoscut care sa fie asociat cu aceste surse de unde de radiofrecventa. Aceasta a  fost reluata si in Raportul 304/mai 2006 – Statiile de baza si tehnologiile wireless (vezi www.who.int/mediacentre/factsheets/fs304/en/index.html).

 

 

Cum putem fi siguri ca toate statiile de baza respecta normele in vigoare?

Operatorii de telefonie mobila respecta recomandarea 519/1999 a Consiliului Europei, preluata de legislatia romana prin intermediul Ordinului Ministrului Sanatatii Publice 1193/2006.  In plus, Operatorii realizeaza masuratori asupra emisiilor statiilor sale de baza fie direct, fie prin intermediul unor organizatii abilitate si agreate de autoritati (Autoritaţea Naţionala pentru Reglementarea în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei - ANRCTI, Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A., Unitatea Militara 02512), pentru a veghea ca normele legale sa nu fie depasite in zonele accesibile publicului larg din apropierea statiilor sale de baza.

Nu ar fi mai sigur sa se instaleze statiile de baza la mai mult de 100 de metri de zonele locuibile?
Departarea statiilor de baza de zonele locuibile ar avea un efect contrar celui crezut:

 • ar creste puterea emisa de statia de baza pentru a acoperi o zona aflata la o distanta mai mare
 • ar creste mult emisiile telefonului mobil, deoarece acesta trebuie sa comunice cu o statie de baza departata

Nu ar fi posibil sa se reduca numarul de statii de baza?

Teritoriul este impartit in zone denumite celule, fiecare fiind deservita de catre o statie de baza. Dimensiunea unei celule depinde de o multitudine de variabile: tipul antenei instalate, relieful, locul in care este montata, banda de frecventa in care emite si receptioneaza, densitatea populatiei din zona. In orase, unde traficul de comunicatii este mai mare, sunt necesare multe celule de dimensiuni mici. In schimb, in mediul rural sunt de ajuns mai putine, dar cu o arie de acoperire mai mare.
Cresterea numarului de statii de baza inseamna de fapt o reducere a puterii cu care acestea emit, deoarece distanta pana la telefonul mobil va fi mai mica si sistemul este proiectat astfel incat sa asigure comunicatia cu minimul de resurse necesare pentru a evita interferentele.

De ce nu se realizeaza o singura retea de statii de baza pentru toti operatorii?

Fiecare statie de baza poate asigura un numar limitat de convorbiri simultane, iar o singura retea nu ar putea suporta traficul de comunicatii mobile actual. Un alt motiv aflat in spatele deciziei de a atribui mai multe licente operatorilor de telefonie mobila a fost intentia de a crea un mediu concurential.

De ce nu se pun toate antenele in acelasi loc?

Fiecare statie de baza acopera o zona de forma si dimensiune variate. Totalitatea celulelor alcatuieste reteaua unui operator. Arhitectura acesteia este unica, in acord cu nevoile particulare de acoperire ale fiecarui operator. De aceea, nu intotdeauna ceea ce este util pentru un operator va fi util si pentru altul si deci nu se vor putea folosi aceleasi situri decat in anumite situatii.

Este periculos sa se instaleze antene in apropierea scolilor sau a spitalelor?

Suntem constienti de existenta acestor griji, insa nu exista nici un fundament stiintific pentru a ajunge la o astfel de concluzie. Emisiile din apropierea statiilor de baza sunt foarte slabe, nedepasind normele in vigoare.

Pot undele emise de reteaua de telefonie mobila sa perturbe functionarea unui stimulator cardiac?

Din partea statiilor de baza nu exista nici un fel de interferenta daca se respecta distanta minima. Datorita locurilor greu accesibile publicului larg in care sunt instalate antenele este foarte putin probabil ca aceasta distanta sa fie depasita.
In cazul telefonului mobil, in urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca perturbatiile ar fi nule pana la o distanta de 10 cm intre telefon si stimulatorul cardiac. Pentru mai multa siguranta se recomanda o distanta de 15-20 cm.

Cercetarea in domeniu

Cat de studiata este aceasta tema?

Pana in octombrie 2005 se publicasera peste 1700 de studii care evalueaza efectele biologice ale undelor de radiofrecventa. Dintre aceste studii mai mult de 400 au fost dedicate frecventelor la care opereaza sistemele de telefonie mobila. In ultimii zece ani s-au alocat cercetarii in acest domeniu peste 200 de milioane de euro.

 

 

Ce fel de studii se realizeaza?

Exista mai multe tipuri de studii care sunt folosite pentru a evalua posibilele riscuri:

 • studii epidemiologice: cerceteaza statistic incidenta si distributia diverselor boli, incercand sa identifice posibili factori de risc
 • studii experimentale pe voluntari umani
 • studii experimentale pe animale
 • studii experimentale pe celule

Cum sa recunosti calitatea unui studiu?

Prezentarea de catre mass-media (TV, radio, presa scrisa) a unui studiu nu reprezinta o garantie a validitatii acestuia din punct de vedere stiintific. Pentru aceasta, studiul trebuie publicat intr-o revista stiintifica importanta, care dispune de o comisie de lectura. Rolul acesteia este de a evalua metodologia folosita si modul in care s-au tras concluziile.
Studiul trebuie sa contina o descriere precisa a experimentelor astfel incat acestea sa poata fi reproduse la nevoie de un laborator independent. Daca rezultatele aduc schimbari fata de ceea ce se cunostea pana la data publicarii lor, studiul va trebui sa fie replicat de alte echipe pentru confirmare. Aceste proceduri sunt gandite astfel incat sa garanteze rigurozitatea stiintifica necesara intr-un domeniu atat de important cum este sanatatea umana.

Ce face Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pe aceasta tema?

Organizatia Mondiala a Sanatatii este angajata intr-un program important de cercetare EMF (ElectroMagnetic Fields) alaturi de institutii din mai multe tari inca din 1996. Ea are de asemenea sarcina de a emite avize pentru efectele campului electromagnetic asupra sanatatii umane.
Raportul 304/mai 2006 s-a referit la statiile de baza ale sistemului de telefonie mobila. Acesta reafirma concluzia ca la ora actuala nu exista dovezi stiintifice care sa ne faca sa credem ca exista un pericol pentru cei care locuiesc in apropierea unei statii de baza, atat timp cat nivelurile de referinta nu sunt depasite.
In ceea ce priveste telefoanele mobile, Organizatia Mondiala a Sanatatii conduce proiectul Interphone, un studiu epidemiologic de mare amploare, realizat in 13 tari, ce isi propune sa observe mai mult de 20000 de persoane, atat sanatoase, cat si bolnave de diverse forme de cancer, pentru a stabili daca exista o legatura intre emisiile de radiofrecventa si aceasta boala. Primele rezultate publicate pana in clipa de fata nu au evidentiat o astfel de legatura.

 

Cum contribuie operatorii de telefonie mobila la realizarea acestor studii?

Unii operatori de telecomunicatii sustin financiar realizarea unor studii de pe agenda Organizatiei Mondiale a Sanatatii, neintervenind insa in definirea subiectului acestora, in derularea sau publicarea lor. Cercetatorii sunt total independenti de operatorii de telecomunicatii,

Ce spun medicii despre legatura dintre undele electromagnetice si cancer?
S-au realizat multe studii atat epidemiologice, cat si experimente pe animale de laborator. Acestea au fost analizate de mai multe comisii stiintifice internationale si nationale, cum ar fi:

 • Comisia Internationala de Protectie Impotriva Radiatiilor Neionizante (ICNIRP)
 • Organizatia Mondiala a Sanatatii
 • Societatea Americana a Cancerului
 • Comitetul National de Protectie contra Radiatiilor (din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord)
 • Agentia Franceza de Securitate Sanitara a Mediului si a Muncii
 • Consiliul de Sanatate al Olandei
 • Institutul Suedez de Protectie contra Radiatiilor
 • Comisia Irlandeza de Radiatii Neionizante
 • Comitetul Consultativ Australian asupra Radiatiilor

Nici una dintre institutiile mentionate nu a putut stabili vreo legatura intre emisiile de unde electromagnetice si aparitia sau favorizarea dezvoltarii cancerului.

Pot emisiile sistemului de telefonie mobila sa afecteze functiile cognitive ale creierului?

Din studiile realizate pana in momentul de fata nu rezulta ca emisiile slabe (cum sunt cele ale statiilor de baza) ar avea un efect daunator asupra functiilor cognitive, neobservandu-se diferente semnificative intre subiectii expusi si cei neexpusi. S-au constatat unele schimbari ale parametrilor electrici ai creierului, dar acestea sunt foarte mici. Spre comparatie, o simpla clipire duce la variatii mai mari ale acestor parametri decat expunerea la emisii slabe de unde electromagnetice.

Este gradul de fertilitate masculina influentat de emisiile de unde electromagnetice ale telefonului mobil?

La sfarsitul secolului al XX-lea au existat anumite suspiciuni asupra reducerii numarului de spermatozoizi datorita expunerii la campuri electromagnetice emise de reteaua de alimentare electrica, care insa au fost infirmate de cercetarile ulterioare. Subiectul a reaparut in atentia publicului in 2004, cand mass-media a prezentat un studiu maghiar care ar fi realizat o legatura intre utilizarea telefonului mobil si reducerea calitatii spermei. Expertii care l-au evaluat nu au considerat insa ca modul in care a fost stabilita legatura a fost corect din punct de vedere stiintific. Exista alti factori despre care se stie ca afecteaza fertilitatea masculina, cum ar fi, de exemplu, poluarea, caldura, iar un astfel de studiu trebuie realizat in conditii foarte stricte de laborator pentru a putea evalua corect cauza.

Imi va fi afectat auzul daca folosesc un telefon mobil?

In 2004 au fost publicate rezultatele programului de cercetare GUARD finantat de Uniunea Europeana si realizat in paralel in 7 tari. S-a concluzionat ca reteaua si telefoanele GSM nu afecteaza in nici un fel sistemul auditiv uman. In prezent se afla in derulare un program de cercetare similar pentru UMTS (EMFnEAR), ale carui rezultate vor fi publicate cel mai probabil in 2007.

Poate utilizarea telefonului mobil sa cauzeze dureri de cap, ameteli sau insomnii?

Exista persoane care atribuie asemenea simptome expunerii la campuri electromagnetice de mica intensitate. Aceasta afectiune a fost denumita hipersensibilitate electromagnetica. In octombrie 2004, Organizatia Mondiala a Sanatatii a organizat la Praga o conferinta pe aceasta tema. Concluzia la care s-a ajuns a fost ca nu exista nici o baza stiintifica de a atribui aceste simptome undelor electromagnetice de slaba intensitate si ca hipersensibilitatea electromagnetica nu reprezinta un diagnostic medical. Exista multi alti factori care influenteaza organismul si pot cauza aceleasi efecte.
In decembrie 2005, Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat Raportul 294 – Hipersensibilitatea Electromagnetica (www.who.int/mediacentre/factsheets/fs296/en/index.html) care reia concluziile conferintei si prezinta rezultatele studiilor de laborator stabilind ca aceste persoane nu pot detecta mai usor prezenta unui camp electromagnetice decat oamenii obisnuiti.

Este sistemul cardiovascular afectat de campul electromagnetic emis de telefonul mobil sau de statiile de baza?

Nu exista nici o dovada stiintifica care sa conduca la o astfel de concluzie. Studiile efectuate nu au evidentiat nici o diferenta din punctul de vedere al tensiunii arteriale si al ritmului cardiac intre subiectii expusi unor emisii de unde electromagnetice si cei neexpusi.

Poate telefonul mobil influenta nivelul de hormoni?

Din experimentele de laborator realizate atat pe oameni, cat si pe animale, a reiesit ca telefonul mobil nu poate influenta nivelul hormonal.    

Are de suferit sistemul imunitar uman de pe urma emisiilor de unde electromagnetice de catre sistemul de telefonie celulara?
 
S-au facut studii atat pentru expuneri normale, cat si pentru valori care depasesc restrictiile de baza si nu s-a constatat nici un efect asupra sistemului imunitar.

Ar trebui limitata expunerea copiilor in raport cu adultii?

In anul 2000, primul raport al Grupului Independent de Experti asupra Telefoniei Mobile din Regatul Unit, condus de Sir William Stewart, nu a putut stabili nici un efect negativ al utilizarii telefonului mobil, dar a recomandat limitarea expunerii copiilor pentru a fi precauti.
In 2002, Consiliul de Sanatate al Olandei a realizat o evaluare separata asupra acestui subiect si a ajuns la concluzia ca nu exista nici un motiv stiintific de a reduce utilizarea telefonului mobil de catre copii. Studiile efectuate au scos in evidenta faptul ca nu exista nici o diferenta semnificativa intre performantele cognitive ale copiilor expusi unor emisii comparabile cu cele ale unui telefon mobil si cele ale copiilor neexpusi. Organizatia Mondiala a Sanatatii a investigat, de asemenea, ideea si, in iunie 2004, in urma conferintei de la Istanbul, a concluzionat ca nu exista o baza stiintifica care sa sustina o sensibilitate mai mare a copiilor la undele de radiofrecventa.
In 2005, comisia Stewart a redactat un nou raport in care mentine recomandarea masurilor de precautie in ceea ce priveste copiii, deoarece considera ca acestia vor fi expusi o perioada mai indelungata decat adultii din ziua de astazi. Insa raportul subliniaza faptul ca, stiintific, nu exista nici o dovada care sa demonstreze ca undele electromagnetice au efecte negative asupra sanatatii umane, daca se respecta restrictiile de baza impuse de Comisia Internationala de Protectie Impotriva Radiatiilor Neionizante (ICNIRP).

Exista si efecte pe termen lung?

Sistemele de telefonie mobila nu sunt primele care utilizeaza undele radio. De zeci de ani exista emitatoare ale posturilor de radio, de televiziune, ale armatei, pompierilor, politiei si ambulantei. In multe cazuri, acestea emit puteri mult mai mari decat cele folosite de statiile de baza ale retelei de telefonie mobila. Pana acum nu s-a stabilit nici un efect al acestora asupra sanatatii umane.

Ce proiecte majore de cercetare exista in momentul de fata?
In prezent, cel mai mare studiu despre efectele utilizarii telefoanelor mobile asupra sanatatii umane a fost lansat in Europa.
Numit COSMOS (The Cohort Study on Mobile Communications), studiul va monitoriza cel putin un sfert de milion de persoane din cinci tari europene, pentru o perioada de 30 de ani. Prin intermediul sau se va incerca studierea legaturii dintre diverse boli, cum ar fi cancerul sau afectiunile neurologice, si folosirea telefoanelor mobile, urmarind comportamentul oamenilor in timp real.
Pentru studiul COSMOS sunt recrutati participati cu varste intre 18 si 69 de ani din Marea Britanie, Finlanda, Olanda, Suedia si Danemarca, urmand a fi utilizate informatiile din facturile pentru utilizarea telefonului mobil, fisele medicale si cele culese prin chestionare.

Rezultatele studiului vor fi facute publice pe masura ce apar, nu la sfarsitul celor 30 de ani.