Copiii utilizatori de telefoane mobile si non-utilizatorii prezinta acelasi risc de tumori cerebrale


29-08-2011

Telefon MobilCercetatorii de la Institutul Elvetian de Sanatate Publica din Basel au publicat in Jurnalul Institutului National de Cancer rezultatele unui studiu realizat pe persoane tinere si foarte tinere. Rezultatele studiului indica faptul ca persoanele cu varste cuprinse intre 7 si 19 ani care utilizeaza telefoane mobile nu prezinta un risc semnificativ mai mare de tumori cerebrale in curs de dezvoltare,  in comparatie cu copiii de aceeasi varsta care nu utilizeaza telefoane mobile.

Studiul a fost realizat in urma tendintei de crestere in randul copiilor, tinerilor, a folosirii in mod frecvent a telefonului mobil. Oamenii de stiinta, organismele internationale abilitate din domeniul sanatatii, parintii au devenit tot mai preocupati de expunerea subiectilor in cauza la campurile electromagnetice de radiofrecventa si la posibilele efecte adverse asupra sanatatii lor. Un copil, in comparatie cu un adult, are un sistem nervos in curs de dezvoltare si exista ingrijorarea ca undele electromagnetice pot penetra mai mult prin calota craniana a unui copil sau adolescent.

Realizatorii studiului au colectat date din fisele medicale ale pacientilor diagnosticati cu cancer cerebral si i-au supus unui interviu referitor la utizarea telefonului mobil. Mai mult, companiile de telefonie mobila au ajutat la completarea datelor de cercetare. Participantii la studiu au fost selectati din tari precum Elvetia, Suedia, Danemarca si Norvegia si au fost implicate 352 cazuri de cancer cerebral si 646 cazuri care nu prezentau nicio afectiune tumorala. Probabilitatea de a dezvolta un cancer la creier nu a fost statistic semnificativa mai mare printre utilizatorii de telefonie mobila comparativ cu cei care nu au unul.

Opinia autorilor: "Pentru ca nu am gasit un raspuns clar privind o relatie intre expunerea la unde electromagnetice si aparitia tumorilor, dovezile disponibile nu sprijina o asociere de cauzalitate între utilizarea telefoanelor mobile si tumorile cerebrale.

Rezultatele studiului:

  1. 73% (265) dintre cei cu cancer la creier au declarat ca au folosit un telefon mobil de cel putin 20 de ori inainte de diagnosticul lor;
  2. 72,1% dintre subiectii sanatosi au declarat ca au folosit un telefon mobil de cel de 20 de ori în cursul aceleiasi perioade;
  3. 55% (194) dintre cei cu tumori cerebrale s-au declarat utilizatori de telefoane mobile in mod regulat;
  4. 51% dintre subiectii sanatosi au spus ca sunt utilizatori de telefoane mobile in mod regulat.

Ratele de cancer cerebral in Statele Unite ale Americii si in alte natiuni puternic industrializate nu si-au schimbat tendintele in ultimele 2 decenii, in randul copiilor, tinerilor sau adultilor, adauga autorii studiului.

Pana in prezent, nu a fost realizat niciun studiu privind legatura intre utilizarea telefoanelor mobile si aparitia tumorilor cerebrale in randul copiilor.

In final, cercetatorii recomanda monitorizarea atenta a acestui fenomen – utilizarea telefonului mobil in randul grupului de varsta 7-19 ani a crescut semnificativ in ultimii ani.

 Sursa: http://www.medicalnewser.com/2011/07/28/child-mobile-phone-users-and-non-users-run-same-brain-cancer-risk.html