Campurile electromagnetice si sanatatea publica: telefoanele mobile


29-08-2011

Pozitia Organizatiei Mondiale a Sanatatii

Situatia in prezent:

• Utilizarea telefonului mobil este omniprezenta, cu 4.6 miliarde de utilizatori la nivel global;
• Câmpurile electromagnetice produse de telefoanele mobile sunt clasificate de catre Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului ca fiind posibil cancerigene  pentru oameni;
• Studiile sunt în curs de desfasurare pentru a evalua mai bine potentialul de efecte pe termen lung de utilizare a telefonului mobil;
• OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) va efectua o evaluare oficiala a riscurilor tuturor rezultatelor de sanatate studiate referitoare la expunerea la campuri de radiofrecventa pana în 2012.

In prezent, telefoanele mobile reprezinta o parte semnificativa a telecomunicatiilor la nivel mondial. In multe tari, peste jumatate din populatie foloseste telefoane mobile si piata se dezvolta rapid. La sfarsitul anului 2009, s-a estimat ca existau 4.6 miliarde de utilizatori la nivel global. In unele parti ale lumii, telefoanele mobile sunt cele mai fiabile dispozitive de comunicare sau singurele metode disponibile.
Avand In vedere numarul mare de utilizatori de telefoane mobile, este important sa fie investigat, inteles si monitorizat orice impact potential asupra sanatatii publice.
Telefoanele mobile comunica prin transmiterea undelor radio printr-o retea de antene fixe numite statii de baza. Undele de radiofrecventa sunt campuri electromagnetice si, spre deosebire de radiatiile ionizante, cum ar fi razele X sau razele gamma, nu pot sparge legaturile chimice si nici nu produc ionizare in corpul uman.

Niveluri de expunere

Telefoanele mobile sunt transmitatoare de mica putere de radiofrecventa si functioneaza la frecvente cuprinse intre 450 si 2700 MHz, cu puteri de emisie in gama de 0.1 - 2 W. Receptorul transmite doar atunci cand este pornit. Puterea (si, prin urmare, expunerea la radiofrecventa pentru un utilizator) scade rapid la mica distanta fata de telefonul mobil. O persoana care utilizeaza telefonul mobil la 30-40 cm distanta fata de corp - de exemplu, atunci cand trimite mesaje text, acceseaza Internetul, sau foloseste un dispozitiv "hands free" - va avea, prin urmare, o expunere mult mai mica la campurile de radiofrecventa in comparaitie cu cea care foloseste receptorul la ureche. In plus, fata de utilizarea dispozitivelor "hands-free", care tine telefoanele mobile Telefon Mobilla distanta de cap si corp in timpul apelurilor telefonice, expunerea este, de asemenea, redusa prin limitarea numarului si duratei apelurilor. Utilizarea telefonului in zone de receptie buna scade, de asemenea, expunerea, deoarece permite telefonului sa transmita cu un consum redus de energie. Utilizarea unor dispozitive comerciale de reducere a expunerii la campul de radiofrecventa nu s-a dovedit a fi eficace.
Telefoanele mobile sunt adesea interzise in spitale si in avioane.

Exista efecte asupra sanatatii?

Un numar mare de studii au fost efectuate in ultimele doua decenii pentru a evalua daca telefoanele mobile prezinta un potential risc pentru sanatate. Pana in prezent, s-a stabilit ca utilizarea telefonului mobil nu are efecte adverse asupra sanatatii.

Efecte pe termen scurt

Incalzirea tesutului este principalul mecanism de interactiune intre undele de radiofrecventa si corpul uman. In cazul frecventelor utilizate de telefoanele mobile, cea mai mare parte de energie este absorbita de piele si alte tesuturi superficiale, rezultand o crestere neglijabila a temperaturii in creier sau in orice alte organe ale corpului. O serie de studii au analizat efectele campurilor de radiofrecventa asupra activitatatii electrice a creierului, a functiei cognitive, somnului, ritmului cardiac si a tensiunii arteriale la voluntari. Pana in prezent, programul de cercetare nu sugereaza ca exista dovezi consistente ale efectelor negative asupra sanatatii la expunerea la campuri de radiofrecven?a la niveluri mai mici decat cele care provoaca incalzirea tesuturilor. Mai mult, cercetarea nu a fost in masura sa ofere sprijin pentru o relatie cauzala intre expunerea la campuri electromagnetice si simptomele pe care unii subiecti le-au raportat ("hipersensibilitate electromagnetica").

Efecte pe termen lung

Cercetarile epidemiologice care si-au propus examinarea potentialul risc de expunere la radiofrecventa pe termen lung au analizat in cea mai mare parte asocierea statistica intre tumorile cerebrale si utilizarea telefonului mobil. Cu toate acestea, pentru ca multe forme de cancer nu sunt detectabile pana la multi ani dupa interactiuni care conduc la tumori, si faptul ca telefoanele mobile nu au fost utilizate pe scara larga pana la inceputul anilor 1990, studiile epidemiologice arata ca, in prezent, se pot evalua numai acele tipuri de cancer care devin evidente in perioade de timp mai scurte. Asadar, rezultatele studiilor pe animale arata in mod consecvent ca nu exista nicio crestere a riscului de cancer pentru expunerea pe termen lung la campurile de radiofrecventa.

Telefon MobilMai multe studii epidemiologice la nivel international au fost finalizate sau sunt in curs de desfasurare, inclusiv studii de caz si studii prospective pe grupuri mari de persoane care analizeaza un numar rezonabil de obiective privind sanatatea oamenilor. Retrospectiv, cel mai avansat studiu in randul adultilor, Interphone, coordonat de catre Agentia Internationala de Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC), a fost conceput pentru a determina daca exista legaturi intre utilizarea telefoanelor mobile cu aparitia unor tipuri de cancer in zona capului sau a gatului. Din analiza internationala a datelor colectate din 13 tari participante nu a rezultat nici un risc crescut de gliom sau meningiom corelate cu utilizarea telefonului mobil pe o perioada mai lunga de 10 de ani. Exista unele indicii de crestere a riscului de gliom printre cei care au raportat cel mai mare procent (10% din totalul subiectilor) de utilizare a telefonului mobil, dar nu exista dovezi consistente ca ar fi o legatura intre timpul mare petrecut la telefon si o crestere a riscului de gliom. Cercetatorii au concluzionat ca deviatiile si erorile statistice din cadrul acestor studii diminueaza posibilitatea de a trage concluzii ferme. Bazat in mare masura pe aceste date, IARC a clasificat campurile electromagnetice de radiofrecventa ca fiind posibile cancerigene pentru oameni (Grupa 2B), o categorie utilizata atunci cand o relatie de cauzalitate este credibila, dar nu pot fi excluse unele erori statistice care pot duce la o concluzie falsa. In vreme ce un risc suplimentar de cancer la creier nu a putut fi probat, folosirea pe o scara din ce in ce mai larga a telefoanelor mobile si lipsa unor date privind folosirea telefoanelor mobile pe o perioada de timp mai mare de 15 ani necesita studii suplimentare. Avand in vedere popularitatea recenta a utilizarii telefonului mobil in randul tinerilor, si, prin urmare, o durata potential mai mare de expunere, care a promovat continuarea cercetarilor in acest grup, OMS a solicitat studii suplimentare asupra acestui grup demografic. Mai multe studii de investigare a efectelor potentiale adverse asupra sanatatii la copii si adolescenti sunt deja in curs de desfasurare.

Recomandari privind limitele de expunere

Limitele de expunere la radiofrecventa pentru utilizatorii de telefoane mobile sunt exprimate in SAR (rata de absorbtie specifica) - rata de absorbtie a energiei de radiofrecventa pe unitate de masa a corpului. In prezent, doua organisme internationale[1],[2] au stabilit limite de expunere pentru doua categorii de public – cei care lucreaza in domeniul comunicatiilor si publicul general (cu exceptia pacientilor aflati in stadiu de diagnosticare sau de tratament). Aceste limite se bazeaza pe o evaluare detaliata a dovezilor stiintifice disponibile la acest moment.

Raspunsul OMS

Ca raspuns la ingrijorarile populatiei si a unor agentii guvernamentale, OMS a infiintat programul international privind Campurile Electromagnetice de Radiofrecventa, proiect aparut in 1996 pentru a evalua dovezi stiintifice ale posibilelor efecte negative asupra sanatatii. Pana in 2012, OMS va  evalua rezultatele studiilor privind posibilele efecte asupra sanatatii provocate de expunerea la campuri electromagnetice.  In plus, asa cum s-a mentionat si mai sus, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC), o agentie specializata OMS, a analizat in mai 2011 potentialul risc al aparitiei cancerului din cauza expunerii la campurile de radiofrecventa pentru utilizatorii de telefonie mobila.

OMS, de asemenea, identifica si promoveaza prioritatile de cercetare pentru acest domeniu.

OMS dezvolta materiale de informare publica si promoveaza dialogul intre oamenii de stiinta, guvernele, industriile si publicul pentru a imbunatati nivelul de intelegere a potentialelor efecte adverse asupra sanatatii cauzate de telefoanele mobile.

Sursa: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs193/en/

 

 [1] Comisia Internationala pentru Protectia Radiatiilor Neionizante (CIPRN). Declaratie privind ”Orientarile pentru limitarea expunerii la campurile variabile in timp electrice, electromagnetice si magnetice (pana la 300 Ghz)”, 2009.
[2] Institutul Inginerilor Electrotehnisti si Electronisti (IIEE). Standardele IIEE pentru nivelurile de siguranta in ceea ce priveste expunerea umana la campurile de radiofrecventa, 3Khz pana la 300 Ghz, IEEE Std C95.1, 2005.