Studiu: Asociere intre expunerea la campuri electromagnetice de radiofrecventa evaluate de dozimetre si simptome acute aparute la copii si adolescenti


08-06-2011

Cresterea numarului utilizatorilor de telefonie mobila la nivel international a condus la realizarea a numeroase studii despre expunerea persoanelor la campurile electromagnetice de radiofrecventa (RF EMF). Mai departe, va vom prezenta date referitoare la un studiu efectuat in Germania intre anii 2006-2008 in cadrul Spitalului Universitar din Munchen. Autorii testului si-au exprimat ingrijorarea privind efectele RF EMF asupra tinerilor, printre participanti numarandu-se copii si adolescenti.

1484 de copii si 1508 adolescenti au purtat 24h din 24h un aparat individual care le permitea inregistrarea unor simptome aparute pe parcursul zilei (ameteala, dureri de cap, probleme de concentrare, etc) puse pe seama expunerii la campuri electromagnetice de radiofrecventa. Simptomele acute au fost raportate de doua ori pe zi intr-un jurnal special.

Expunerea masurata a fost relativ scazuta si doar in cateva cazuri asocierea intre simptome si expunerea la campuri electromagnetice s-a dovedit a fi relevanta si demonstrata statistic.

In final, la nivelul intregului grup studiat, cercetatorii nu au putut demonstra o relatie intre simptomele raportate de subiecti si gradul de expunere la campuri electromagnetice, nici macar la esantionul (de 10%) care a inregistrat expunerea cea mai mare.

Bazandu-se pe acest model statistic, cercetatorii au tras concluzia ca presupusele efectele intalnite nu au fost caracterizate de cauzalitate ci mai degraba de intamplare.

Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21108839?dopt=Abstract