Raspunsul CE la interpelarea unui membru PE pe teme EMF


11-11-2010

Comisia Europeana a comunicat ca toate retelele de comunicatii electronice (UMTS, WiFi, WiMax, Bluetooth) precum si echipamente si dispozitivele aferente care opereaza pe teritoriul Uniunii Europene sunt conforme cu standardele de protectie a sanatatii. Raspunsul, furnizat Parlamentului European, vine în urma unei interpelari a unui parlamentar care a dorit sa stie ce eforturi întreprinde Comisia pentru a proteja sanatatea oamenilor.

Christophe Bechu, membru al Parlamentului European din partea Frantei a declarat în cadrul forului european în august ca Raportul BioInitiative a demonstrat ca radiatiile electromagnetice ale echipamentelor de comunicatii mobile sunt daunatoare sanatatii.

In raspunsul Comisiei Europene, semnat de comisarul pentru sanatate John Dalli se arata ca toti producatorii si operatorii din domeniul comunicatiilor mobile trebuie sa se conformeze prevederilor Directivei Europene 5/1999, care include limite menite sa protejeze atât populatia generala, cât si pe cei care lucreaza cu astfel de echipamente.

Comisia solicita periodic o evaluare stiintifica a valabilitatii acestor limite menite sa protejeze sanatatea populatiei, tocmai pentru a asigura un standard ridicat în domeniu. Cea mai recenta evaluare a fost realizata de catre SCENHIR (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks) la data de 19 ianuarie 2009. Aceasta evaluare nu a identificat nicio dovada stiintifica astfel încât sa fie necesara o modificare a actualelor limite, cuprinse în Recomandarea CE 519/1999, a declarat comisarul European pentru sanatate John Dalli.

”In consecinta, Comisia considera câmpurile electromagnetice generate de retelele si echipamentele de comunicatii mobile (UMTS, WiFi, WiMax ?i Bluetooth) compatibile cu reglementarile Uniunii Europene si ca nu reprezinta un risc la adresa sanatatii oamenilor si nu are în vedere modificarea limitelor existente.”

”În plus, pe parcursul ultimului deceniu, stiinta a evoluat în mod semnificativ si a determinat SCENHIR în ultima sa evaluare, sa ajunga la o concluzie ferma în privinta câmpurilor electromagnetice. În mod particular, SCENHIR a tras concluzia pe baza a trei categorii de dovezi stiintifice (epidemiologice, pe animale si in vitro) ca expunerea la câmpuri electromagnetice este <putin probabil sa duca la cresterea cazurilor de cancer la oameni> si ca <studii recente au aratat ca nu exista efecte ale câmpurilor electromagnetice asupra reproducerii sau dezvoltarii la oameni si animale>”.